top of page

Var ligger världens ände?

Jag har alltid intresserad mig för kartor. Redan som liten grabb drömde jag mig bort i kartböcker, fantiserade om hur världen såg ut på de mest avlägsna platserna på jorden, vid världens ände. En nyfikenhet som resulterat i att jag under hela mitt liv rest till alla möjliga och omöjliga platser, när o fjärran, från isolerade öar i Polynesien till Inlandsisen på Grönland, djupt in i Amazonas djungel till pyramider ute i öknen. Senare delen i livet har det tyvärr varit magert på resefronten, främst pga. familj o och livet som entreprenör. Men nu med nya livet i Costa Rica som bas, ser det ljusare ut på resefronten framöver, med nya spännande resmål i närheten. Men frågan är som sagt: var ligger världens ende? Googlar man på det, får man följande svar


“World's End", or "The End of the Earth" in Norwegian, is located at he southernmost tip of the island of Tjøme in Færder municipality, Norway


En exotisk plats i Norge, som jag seglat förbi många gånger i min ungdom, en plats med kala granitklippor ytterst i havsbandet med fri utsikt över yttre Oslofjord, 180 graders öppet hav som smälter ihop med horisonten. Det känns verkligen som om man kommit till världens ände…, men skenet bedrar…fågelvägen är det endast 95 km till Oslo centrum! Så vi får leta vidare efter svaret.....




Verdens ende - Norge


Om man funderar lite vidare på frågan, så har frågan kanske inget svar!?, om man nu inte råkar tillhöra organisationen ”flat earth society” https://theflatearthsociety.org/home/ som faktisk på allvar menar jorden är platt. Om så skulle stämma, har jorden en kant, en ett slut, en ände, där man kan trilla över kanten….. tydligen har organisationens flera miljoner anhängare…. Men om man nu inte tror på den teorin, utan tror att jorden är rund, kan man i stället definiera världens ände som ”en plats som är så långt från civilisation man kan komma”. Tittar man på jordgloben hamnar man i så fall på en ö mitt ute i stillahavet. Stillahavet täcker mera än 30% av jordens yta, mera än 155 miljoner km2! (USA landyta består av 9,8 miljoner km2 ) Om man tar en bild ute i rymden av jorden med stilla havet i centrum, ser man endast hav!, inget fastland! Man kan förstå varför jorden även kallas "den blå planeten"!.


Mäktiga Stilla Havet täker 30% av jordens yta


Så var ligger i så fall "världens ände"? Om man befinner sig exempelvis på ön Picairn Island mitt ute i Stilla Havet, räknas ön som en av världens mest avlägsna öar, med en fascinerande historia. Pitcairnöarna är i dag det enda brittiska territoriet i Stilla havet. Pitcairnöarna är världens folkfattigaste självstyrande territorium med 46 invånare (juli 2005) varav de flesta härstammar från Bountys myterister som kom till ön 1790. Man kan ju fundera på hur det ser ut genetisk på ön där alla är nära släkt med alla….Samhällets gemensamma kostnader finansieras helt av öns frimärksförsäljning. På ön finns varken hotell, hamn, eller flygplats. Båtar kommer oregelbundet, så ett brev till eller från ön kan ta flera månader. Närmaste ”stad” är Papete i franska Plynesien 1300 km bort! Så med ett fartyg som går i 20 knop vilket är rätt normalt för större fartyg, tar resan 14 dygn till Papete, som har 26 000 invånare!


Riktigt så isolerad bor vi dock inte i Costa Rica!, men här är några tecken på att vi bor långt från större samhällen....Vi blickar varje dag utöver det mäktiga Stilla Havet vars horisont förvinner bort i evigheten…(seglar man rakt västerut härifrån tvärs över havet, kommer man efter 1600 mil! till närmaste fastland Filipinerna, nästan tre gångar sträckan Göteborg new York! Gäller att bunkra upp om man kastar loss!


Vy äver Stilla Havet från Uvita




Vi har under över ett års vistelse här inte sett ett enda fartyg på havets horisont! Endast ett par segelbåtar och några lokala fiskebåtar, ”thats all”, inga fraktfartyg! inga kryssningsfartyg, inga färjor att se…. Märkligt! och ovant, efter att ha bott i Stockholms skärgård med 30 tal finlandsfärjor passerande varje dag framför vardagsrummet på Tynningö.


Et annat tecken att vi bor "off" är att vi inte sett ett enda jettflyg passera på himmeln där vi bor.

Hur kan det komma sig? Om man tittar närmare på Google Earth, ser man att kortaste flygrutten från exempelvis Nordamerika till Sydamerika, går över karibiska havet. Vi har inga flygkorridorer mao över Costa Rica!. Trafiken till o från Costa Rica går till huvudstaden i norra delen av landet, så södra delen, där vi bor är det helt tom för flygtrafik i luftrummet. Någon flygrutt i öst väst riktning tvärs över stilla havet vid våra breddgrader existerar ej. Tror inte jag varit med om en himmel helt fri från jettflyg tidigare, förutom i Polynesien.


För att ta sig till närmaste storstad är det flyg som gäller härifrån, närmast är Bogota i Sydamerika, drygt 2 timmars flygresa, norrut är det Mexico City som är närmaste storstad, ligger 150 mil bort… Så ja, vi bor "off" men inte riktigt vid världens ände....,


För den som är "kart" nörd som mig, kan jag varmt erekommendera att leka med google earth, facinerande verktyg du kan ta dig runt i världen, men även lite skrämmande, du kan nästan spana in nya gräsklipparen till din granne :-) Bon Voyage!

bottom of page