top of page

PAPALAGI - DEN VITE MANNEN

Uppdaterat: 24 jan. 2023


Har du någon gång reflekterad över hur Papalagi dvs ”den vite mannen”, dvs du! lever ditt liv och hur det samhälle du lever mht seder, lagar, normer, rutiner, sociala strukturer etc. påverkar dig? Hur fria är vi som människor i vårt samhälle? Gör systemet vi lever i oss lyckligare än ”infödingen” dvs folk som lever ett materiellt mycket fattig och enklare liv ute i naturen? Den reflektionen har Söderhavshövdingen Tuiavii från ön Upolu gjort, det var länge sedan, i början på 1920 talet, över hundra år sedan, men mycket av hans reflektioner över den vita mannens liv i Europa är minst lika aktuellt i dag. (Här kan du ladda ned hans reflektioner)


Vi har som du vet valt att flytta till andra sidan av jordklotet för att kunna leva ett enklare men friare liv. Efter över ett år i vårt nya hemland, får jag lättare perspektiv på det tidigare livet i Sverige. Jag ser tydligare vad som är bra och vad som är mindre bra. Vad jag börjar inse, mer och mer, efter att se hur folk lever här i Costa Rica, är att vi alla är utsatt för ”programmering”. Redan från födsel "programmeras" de flesta av sina föräldrar, i skolan, på universiteten, på arbetsplatsen, via media, och mellan medborgare - vikten av att anpassa sig till samhällets normer, att bli en skötsam o lydiga samhällsmedborgare i ett systemet där staten har en stor roll över hur du ska arbeta, leva och bo, dvs bestämma över dina villkor som medborgare. Hur kommer det sig att ”we the people” låter staten konfiskerar över hälften av vad du skapar av värde utan större motstånd? Om man räknar baklänges, tar staten närmare 70 procent av vad du av dina tjänster, varor, arbetskraft etc! i form av skatter och avgifter. Kriminellt frågar du mig.

Staten styr med sina regler o bidrag hur du som familj bör planera familjen, antal barn, tidpunkt, ledighet, hur barnens utbildning ska se ut genom skolplanen, som reglera detta i detalj. Senaste påhitt från WHO som Sverige plockar in i skolplanen för 2023 är exempelvis: att alla skolorna ska införa sexualundervisning i alla åldrar f.o.m förskolan dvs 4 åringar ska få undervisning i hur barn blir till, även utbildning i transgender frågor ska ingå! Som förälder har du inget att säga till om, skolplanen är obligatorisk för alla skolor.


Har du funderat över hur vårt ekonomiska system som staten o privatägda bankar kontrollerar fungerar? Är statens inflationsmål på 2% bra för samhället? Varför har staten som mål att 2% av dina tillgångar varje år ska försvinna? (i dagsläget, tacket vara politiska beslut är inflationsnivån tvåsiffrigt!) Inflationen är orsakad av ekonomiska o politiska beslut, det är ingen naturlag. Inflation gör att du blir fattigare, men för staten är det bra, då deras skulder sjunker med samma siffra.Som ekonom blir man förvånad att inte flera engagerar sig i ekonomiska samhällsfrågor, hur kan det komma sig att bankerna kan trycka upp nya pengar ur tomma intet och tjäna stora pengar på det? Pengar du sätter in i banken lånas ut flera gånger om... Början google på "Fiat currency" så ska du snart se att bankerna är de stora skurkar vad gäller att transferera rikedom från de fattiga till riksa och är de största skurkarna vad gäller penningtvätt. Dert är vi småsparare som drabbas av allt hårdare kontroll av våra medel på banken, där banken vill veta vad du ska använda pengarna till så fort du gör ett mindre uttag. Det är t.o.m förbjudet i Sverige att ha pengar i ditt bankfack!


Varför lär inte skolorna ut hur man kan bli framgångsrik genom eget arbete som entreprenör? I stället programmeras majoriteten att bli en effektiv, nyttig anställd arbetsresurs i det svenska näringslivet, eller en foglig resurs i det offentliga. Senaste två åren under pandemin har rekordstora ekonomiska tillgångar flyttats från fattiga till ett fåtal rika personer o företag. Miljontals småföretagare har gått under i Europa under pandemin och andra städer i världen pga. av politiska införda Covid Restriktioner, medan de stora globala företaget gjort enorma vinster på deras bekostnad. Det är nästan som vi tror att statens lagar o regler blivit en naturlag.


En av de positiva effekterna av att byta land och kultur som vi gjort är att vi får perspektiv på livet man levt tidigare, på gott och ont. Sverige kanske är bra för de som söker ”trygghet” i form av en fast anställning, en stat som fattar beslut för din räkning ,hur dina barns skolgång ska se ut, hur din sjukvård ska se ut, att du tycker det är OK med en stat som tar majoriteten av dina inkomster för att bestämma hur din inbetalda skatt ska användas. Däremot är Sverige inget bra land för den som vill ta ansvar för sitt eget liv, ta ansvar för sin hälsa och sjukvård, bestämma innehåll i dina barns skolgång, antingen det är hemma eller i en skola. Att fritt disponera besparade tillgångar utan att staten reglerar eller beskattar det du äger. Vi tillhör den senare skaran och har flyttat till ett land där vi får max frihet, med en bastrygghet i form av en fungerande infrastruktur, som rättssystem, sjukvård, vägar, el, vatten etc , men med en stat som inte lägger sig i hur och vad du vill göra med ditt liv.


Här vi bor är det minimal byråkrati, här behöver inga medborgarna göra någon deklaration, då alla arbetsinkomster är skattefria. Arbetsgivaren betalar in Sociala avgifter (10%). Företagsbeskattningen är platt, 10 % på genererad vinst.Här existerar inga personnummer! myndigheterna har inte kontroll på dig, var du bor eller annan information. Som utlänning har de koll på din in och utresa i landet, vilket får konsekvenser om man inte sköter visum-reglerna, men med uppehållstillstånd vilket man får enkelt om man tillhör målgruppen som bidrar positivt ekonomiskt i landet. Så där vi bor har myndigheterna ingen aning om vår adress. Här i landet har man inga gatunamn, eller gatunummer. Inga postlådor, då man inte har någon postservice. All kommunikation med myndigheterna sker digitalt. Bygger man sitt hus, uppmanas man besöka kommunen vart tredje år och föreslå vad man tycker är en skälig fastighetsskatt att betala (blygsamma belopp jämfört med hemma)


Som ni förstår, är det ganska omvälvande erfarenhet, då vi kommer från ett land där myndigheterna har full kontroll på dig som individ o företag, och vet nästan allt om dig, från hälsa, egendom, familjestatus, bank konton, de har tom krav på att du ska rapportera om du har kylskåp i huset, och om din kyl är en inbyggnadskyl eller fristående kyl vilket påverkar din fastighets taxeringsvärde. Tala om ”storebror ser dig!” Tyvärr är det inget skämt….


Så fundera lite på följande: Hur påverkar vårt samhälle och samhällsstrukturen våra liv? Har vårt system gjort oss lyckligare o friare? Eller är det kanske tvärt om? En sak är säker, här vi bor nu, upplever vi en befolkning som generellt ser betydligt gladare ut på gatan, är mera vänlig mot varandra och är tacksam för det de har, trots att de lever ett materiellt mycket fattigare liv här jämfört med livet i Svedala. De lever enligt mottot Pura Vida, vilket betyder översatt till svenska, “rent liv”. Det används flitigt i Costa Rica där det har flera betydelser - som “Livet är underbart” eller “Sånt är livet”. Det finns i den betydelsen av orden både en njutning och en acceptans för vad livet är.


Avsluttningsvis rekommenderar jag att läsa följande lilla bok Papalagi som du kan ladda ned här

(på engelska) där du på ett humoristiskt sätt kan få perspektiv på hur vårt civiliserade samhället är organiserad, och kanske fundera på om vi Europeer har ett bättre liv än infödigarna på Tuiavii.


Pura Vida!

bottom of page